Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Αλέξιος Στρατηγόπουλος

Ο Καίσαρας Αλέξιος Στρατηγόπουλος
που ανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη 
απο  τους βαρβάρους Φράγκους 
Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: 


Αλέξιος Στρατηγόπουλος Ο Καίσαρας Αλέξιος Στρατηγόπουλος που ανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη απο τους βαρβάρους Φράγκους Αλέξιος Στρατηγόπουλος που ανακατάλαβε την Κωνσταντινούπολη από τους Φράγκους Η Ελλάδα ήταν κατακερματισμένη σε μικρά βασίλεια και φέουδα φράγκων και λατίνων όπως και σε αδύναμα Ελληνικά βασίλεια.


 Είχαν περάσει ήδη 57 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα του 1204 που έπεσε στα χέρια των βαρβάρων η βασιλεύουσα. Η βαρβαρότητα των φράγκων εναντίον των Ελλήνων και η εχθρότητά τους για την θρησκεία τους, τους κάνει μισητούς στους Έλληνες. 


Τους φέρονταν σαν σκλάβους και τους τσάκιζαν στην φορολογία. Η φράγκικη κατοχή ήταν σκληρή, αυτό όμως, δυνάμωνε το φρόνημα των Ελλήνων για να αποτινάξουν την δουλεία. Τα φράγκικα βασίλεια αποτελούνταν από το Λατινικό κράτος της Κωνσταντινούπολης, το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, το Δουκάτο Αθηνών, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας και το βασίλειο Λουζινιάν στην Κύπρο. Από ελληνικής πλευράς τα αποκομμένα τμήματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτελούνταν από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας που είχε δικαίωμα στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στον Πόντο και το Δεσποτάτο της Ηπείρου.



 Έτσι ήταν χωρισμένη η Ελλάς εκείνα τα σκοτεινά χρόνια. Πόθος όλων των Ελλήνων ήταν η ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Γι' αυτόν τον σκοπό ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος της αυτοκρατορίας της Νίκαιας είχε δημιουργήσει ένα σώμα αποτελούμενο από 800 άνδρες με επικεφαλής τον Αλέξιο Στρατηγόπουλο για να παρακολουθεί τις κινήσεις των φράγκων στην Κωνσταντινούπολη και με την πρώτη ευκαιρία να την καταλάβει. Ο Αλέξιος ήταν πάντα στρατιώτης, ταγμένος στην υπηρεσία της πατρίδας του. Ήταν ευγενικής καταγωγής και είχε έναν γιο τον Κωνσταντίνο. Ήταν Ιούλιος του 1261, όταν οι Φράγκοι με τον στρατό τους και τον ενετικό στόλο, που ήταν το μακρύ τους χέρι έλειπαν σε μια εκστρατεία στο νησάκι Δαφνουσία εναντίον της αυτοκρατορίας της Νίκαιας. 


Ο Αλέξιος άκουσε από έναν βοσκό που έβγαζε τα πρόβατά του από μια αφύλαχτη πύλη ότι οι Φράγκοι έλειπαν πανστρατιά. Έτσι, έβαλε το σχέδιό του σε λειτουργία. Μάζεψε τα παλληκάρια που είχε στις διαταγές του, έκανε ένα περίγραμμα των τειχών της θεόκτιστης πόλης, τους έδειξε την πύλη της Σηλυμβρίας και τους είπε πώς θα μπουν μέσα και πώς θα εξοντώσουν την φρουρά της πόλης. Οι στρατιώτες άκουγαν και κοίταγαν με θαυμασμό τον στρατηγό τους. Όταν έφτασε το βράδυ της 24ης Ιουλίου, όλα ήταν έτοιμα σαν από καιρό. Ο Αλέξιος πάνοπλος μαζί με τους στρατιώτες του γλίστρησαν σαν σκιές στο σκοτάδι κατευθυνόμενοι προς τα τείχη της βασιλεύουσας. Πάνω στα τείχη περιπολούσαν οι φρουροί. 


Τα παλληκάρια του Αλέξιου είδαν την τρύπα στα τείχη και ένας - ένας μπήκαν μέσα. Μπήκαν 50 περίπου, αλλά οι φρουροί τους αντιλήφησαν, οπότε επιτέθηκαν στους φρουρούς. Η μάχη έγινε σώμα με σώμα. Τα σπαθιά των Ελλήνων χτυπούσαν ανηλεώς τους βάρβαρους. Οι Φράγκοι αναταπέδοσαν τα χτυπήματα. Η μάχη πάνω στα τείχη είχε ανάψει. Ο Αλέξιος με το ξίφος στο χέρι φώναξε να ανοίξουν την πύλη για να μπουν και οι υπόλοιποι. Στα ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης ο Φράγκος βασιλιάς κοιμόταν χωρίς να πάρει είδηση τι γινόταν στα τείχη της πόλης. 


Ο Αλέξιος έστειλε μήνυμα στον Μιχαήλ Η' να στείλει στρατό για να καταλάβουν την Πόλη. Η φρουρά των τειχών δεν άντεξε στο πείσμα και την γενναιότητα των στρατιωτών του Αλέξιου και υποχώρησε προς το λιμάνι της Πόλης. Οι Φράγκοι και οι Λατίνοι ακούγοντας τις φωνές από τους δρόμους της πόλης ξύπνησαν και μην ξέροντας τι συνέβαινε και ποιοι ήταν αυτοί που φώναζαν μέσα στην νύχτα πανικοβλήθηκαν. Όταν κατάλαβαν τι γινόταν έτρεξαν όλοι προς το λιμάνι μαζί με τον Φράγκο βασιλιά Βαλδουίνο Β' και τον Λατίνο πατριάρχη. Η Πόλη είχε χαθεί πια για αυτούς. 


Το πρωί της 25ης Ιουλίου στην Πόλη κυριαρχούσαν οι Έλληνες. Οι Έλληνες κάτοικοι της πόλης φωνάζαν θριαμβευτικά το όνομα του Αλέξιου Στρατηγόπουλου. Ο ενετικός στόλος έφτασε και επιβίβασε όλους τους Φράγκους για να τους σώσει από το μένος των Ελλήνων που είχαν περικυκλώσει το λιμάνι για τα δεκάδες χρόνια φραγκικής καταπίεσης. Στις 15 Αυγούστου του 1261 μετά από 57 χρόνια φραγκοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, στέφθηκε ο Έλληνας αυτοκράτορας Μιχαήλ Η' στην Αγία Σοφία από τον πατριάρχη Αρσένιο και άφησε τον Αλέξιο να τελέσει θρίαμβο στην Πόλη. Όλοι επευφημούσαν τον Αλέξιο και τους στρατιώτες του για το κατόρθωμά του.Ο Μιχαήλ Η' έδωσε εντολή για έναν ολόκληρο χρόνο να μνημονεύεται το όνομα του Αλέξιου στις λειτουργίες των εκκλησιών. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώθηκε από τους Φράγκους η Βασιλεύουσα. 


Ο Αλέξιος πέθανε από άγνωστη αιτία και σε άγνωστο μέρος κάπου μεταξύ του 1271 και 1275.


 Πυρήνας Καβάλας 
Αίας ο Τελαμώνιος
 xryshaygh.com

Σχόλια